ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Εξέλιξη της χλωρίδας και πανίδας

Στις παρακάτω σελίδες παρέχονται λεπτομερή στοιχεία εξέλιξης για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής του Παρνασσού :

    - Εξέλιξη της χλωρίδας

    - Εξέλιξη της πανίδας

 

Θήρα

Η θήρα ασκείται στα δάση, τις δασικές εκτάσεις και τις πεδινές αγροτικές εκτάσεις της περιοχής εφόσον δεν ισχύει γι' αυτές κάποια ειδική απαγόρευση.Στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού έκτασης 35000 σρτεμμάτων και στα μόνιμα καταφύγια θηραμάτων, η άσκηση της θήρας απαγορεύεται. Θηράματα της περιοχής είναι τσίχλες, τριγόνια, φάσες, πέρδικες, φασιανοί, ορτύκια, λαγοί, και αγριόχοιροι.

Όπως προαναφάρθηκε ερπετά και έντομα υπάρχουν  σε ικανοποιητικό αριθμό.

Αξίζει να αναφερθεί η περίπτωση της «Απολλώνιας Παρνασσιακής» πεταλούδας , η οποία πρωτοερευνήθηκε επιστημονικά στην περιοχή και συνεχίζεται η έρευνά της μέχρι σήμερα κυρίως από Ευρωπαϊκά ινστιτούτα και οργανισμούς. Αυτό το σπάνιο είδος πεταλούδας συναντάται κυρίως στις ορεινές περιοχές της Ευρώπης και της Β. Αμερικής αλλά και σε άλλες ορεινές περιοχές του πλανήτη με διάφορες παραλλαγές. Στην Ευρώπη το είδος αυτό είναι προστατευόμενο.

Η πρόσβαση στο Δρυμό γίνεται από τους επαρχιακούς ασφαλτόδρομους που ενώνουν την Αράχωβα με τον Επτάλοφο και την Αμφίκλεια. Από τους δρόμους αυτούς ξεκινούν πολλοί χωματόδρομοι-μονοπάτια που προσεγγίζουν σχεδόν κάθε γωνιά του .(βλ.χάρτη).

Στον περίγυρο του Δρυμού υπάρχουν τα γνωστά χιονοδρομικά κέντρα του Ε.Ο.Τ. (Φτερόλακκα, και Κελλάρια) και αυτό του Αθηναϊκού Ομίλου Σκί στη θέση Γεροντόβραχος.

ΠΗΓΕΣ :  - ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

                  ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

                 -ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

                 - "ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΕΣ" ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΤΣΗ

             

 

προηγούμενη σελ.