Αυτή η διαδρομή προτείνεται σε αυτούς που αγαπούν το βουνό, την ορειβασία, το σκι.( βλ.χάρτες)
Από την Αράχωβα ο δρόμος αρχίζει να ανεβαίνει για τον Παρνασσό, περνώντας μέσα από λιβάδια και δάση ελάτου, φθάνοντας στο τέλος στα δυο πλήρως εξοπλισμένα χιονοδρομικά κέντρα ¨Κελάρια¨ και ¨Φτερεόλακκα¨.
Ο Παρνασσός είναι υπέροχος τόσο για ορειβασία όσο και για σκι. Υπάρχει ένα καταφύγιο για ορειβάτες στον Γεροντόβραχο (1900μ.), 24χλμ. από την Αράχωβα. Η αναρρίχηση στην κορυφή μπορεί να γίνει σε μια ημέρα και προτεινόμενοι μήνες είναι Ιούλιος και Αύγουστος.
Στον δρόμο που οδηγεί στα χιονοδρομικά κέντρα , 10χλμ, από την Αράχωβα στρίβοντας αριστερά στη δασωμένη πλαγιά, βρίσκεται το Κωρύκειο Άντρο, ονομαζόμενο και Σαρανταύλι (40 αυλές- δωμάτια).Στολισμένη η σπηλιά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στην αρχαιότητα, όπως αναφέρει ο Παυσανίας, ήταν αφιερωμένη στην λατρεία του θεού Πάνα και των Νυμφών. Αν σας αρέσει το περπάτημα στο βουνό μπορείτε να φθάσετε στη σπηλιά από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, ακολουθώντας τις ράχες του βουνού (2 ½ ώρες).
Ο δρόμος συνεχίζει μέσα από τις πλαγιές του Παρνασσού για να φθάσει στον Επτάλοφο ή Αγόριανη, ένα εκπληκτικό ορεινό χωριό το οποίο γιορτάζει το Πάσχα με ένα ενδιαφέροντα τρόπο, όμοιο με αυτόν της Αράχωβας.
Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο φθάνετε στην πηγή του Κηφισσού ποταμού και στο χωριό Λιλέα. Μπορείτε ακόμα να δείτε ίχνη της αρχαίας πόλης, η οποία πήρε το όνομά της από την νύμφη Λίλεα κόρη του Κηφισού.
Αφήνοντας τον Παρνασσό ο δρόμος οδηγεί στις πλαγιές της Γκιόνας και στο χωριό Γραβιά, γνωστό από τον ρόλο που έπαιξε στην αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού, τέλος δε την Άμφισσα πρωτεύουσα του νομού Φωκίδας. Ακόμη και σήμερα ένα Φράγκικο κάστρο στέκεται και κοιτά από ψηλά την πόλη. Η κοιλάδα που απλώνεται μπροστά του είναι εξαιρετικά γόνιμη και καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο ελαιόδεντρα. Ο δρόμος στρέφει ανεβαίνοντας για Δελφούς, Αράχωβα.