ΓΕΩΡΓΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ

    ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΡΑΧΩΒΑΣ «Η ΚΥΠΑΡΙΣΣΟΣ»

Η Πέτρα , ο ήλιος, το βλέμμα του Παρνασσού και η αστείρευτη λαϊκή παράδοση, έσκυψαν επάνω στις ψυχές των γυναικών της Αράχωβας και τις γέμισαν με το πολύτιμο όραμα του συνεταιρισμού.

Η προσπάθειά τους να διατηρήσουν και να συνεχίσουν την παράδοση, έκανε και τα πιο άψυχα υλικά (μαλλί, χρυσή κλωστή, ζυμάρι) να μιλήσουν στις καρδιές των ανθρώπων

Ύστερα από πολυετή συλλογική προσπάθεια, ο Γεωργοτουριστικός Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αράχωβας αισθάνεται υπερηφάνεια για τις πολύπλευρες δραστηριότητες και την προσφορά του στην αθάνατη λαϊκή παράδοση.

Δραστηριότητες

Οι γυναίκες του συνεταιρισμού συνεχίζουν την παράδοση στα ξακουστά σε όλους Αραχωβίτικα υφαντά.Κατασκευάζουν χειροποίητα ολόμαλλα υφαντά σε παραδοσιακούς αργαλειούς, χρησιμοποιώντας "φυτικές βαφές". Αξίζει δε ν’ αναφερθεί ότι κληροδοτούν την τέχνη των φυτικών βαφών στις νέες κοπέλες.

Φτιάχνουν "χρυσοκέντητα" για παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα για το σπίτι καθώς και χρυσοκεντήματα, που απεικονίζουν εκκλησιαστικά θέματα.

Γιαούρτι Παρνασσού με κυδώνι!Γευστικές απολαύσεις, που βασίζονται σε ντόπιες συνταγές, όπως: μαρμελάδες, γλυκά, ποτά, χυλοπίτες, τραχανάς και πολλά άλλα φτιάχνονται από τα δικά τους χέρια, που ακολουθούν τους παραδοσιακούς τρόπους κατασκευής.

Μια εξίσου σημαντική δραστηριότητα του συνεταιρισμού  είναι μια πληθώρα διακοσμητικών αντικειμένων, που φτιάχνονται από ζυμάρι. Επίσης κάνουν και συνθέσεις αποξηραμένων λουλουδιών.

Αραχωβίτισα στον αργαλειό.Παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα ή σε ομάδες, σε όσους επισκέπτες ενδιαφέρονται, να μάθουν την περίφημη τέχνη της υφαντικής και του χρυσοκεντήματος.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει από κοντά την υφαντική τέχνη, της οποίας η ιστορία χάνεται στα άδυτα του παρελθόντος και να συμμετέχει στην αγροτική καθημερινότητα, που απλόχερα προσφέρει ο τόπος.

Φιλοξενία

Στην Αράχωβα, την πατρίδα του "Ξένιου Δία" δεν θα μπορούσε να λείπει η φιλοξενία, η οποία κατέχει μια από τις βασικές δραστηριότητες του συνεταιρισμού.

Διατίθενται παραδοσιακά δωμάτια για τη διαμονή, ανεξάρτητα ή μέσα σε αγροτικά σπίτια και προσφέρεται ελληνικό σπιτικό πρωϊνό.

Επίσης διοργανώνονται ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής όπως: Στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, στα μοναστήρια της γύρω περιοχής (Όσιος Λουκάς, Προφήτης Ηλίας, Χρυσού), στα μουσεία της Θήβας και των Δελφών, σε τουριστικά αξιοθέατα όπως: "Κρύα"Λιβαδειάς, Γαλαξίδι κ.α.

Πληροφορίες

Ο Γυναικείος Γεωργοτουριστικός Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός Αράχωβας εδρεύει στην Αράχωβα του νομού Βοιωτίας και ιδρύθηκε το 1985 με πρωτοβουλία των γυναικών και την υποστήριξη του Υπουργείου Γεωργίας, του ΕΟΜΜΕΧ, της ΠΑΣΕΓΕΣ, της Γενικής Γραμματείας Ισότητος του ΕΟΤ και άλλων φορέων.

Χρήσιμα τηλέφωνα:

Πληροφορίες και κρατήσεις: (0267) 31519, 31701

Για μας η παράδοση είναι έργο ζωής