Συνέντευξη από τον Δήμαρχο Αράχωβας

κύριο Γεώργιο Ανδρέου Λεόντιο

Ήδη πέρασαν δύο χρόνια από τη θητεία μας στο δήμο Αράχωβας. Έτσι το πρώτο εξάμηνο της θητείας μας ένα από τα πιο βασικά θέματα που έπρεπε να γίνουν ήταν η αναστολή του σχεδίου πόλεως. Έτσι αναγκαστήκαμε μέσα από πολλές διαδικασίες και ταξίδια στην Αθήνα να λύσουμε ένα θέμα το οποίο είχε δημιουργηθεί εις βάρος του χωριού μας και των κατοίκων, και από το 1,3 που ήταν καταφέραμε να το κάνουμε 0,6 προς όφελος όλων μας.

Όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα της ηλεκτροδοτήσεως στα χωριό μας και εδικά την περίοδο των εορτών. Πότε θα μπει σε λειτουργία το νέο δίκτυο;

Όπως ξέρουμε όλοι μας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν πυκνά συχνά στην περιοχή μας γίνονται πολλές διακοπές ρεύματος. Έτσι έγινε η υπογείωση των καλωδίων για τη σωστή και δίχως προβλήματα ηλεκτροδότηση του χωριού μας.

Η κατασκευή του έχει πραγματοποιηθεί και υπολείπονται να μεταφερθούν οι παροχές από τους στύλους της Δ.Ε.Η. στο υπόγειο δίκτυο. Αφαιρώντας όμως τους στύλους προκύπτει το θέμα της μη ηλεκτροδότησης του κεντρικού δρόμου, και ορισμένων άλλων στενών του χωριού μας. Έτσι ένα έργο που δημοπρατήσαμε είναι η ηλεκτροδότηση του δημοτικού δρόμου, που ξεκινάει από το ξενοδοχείο Ανεμόλια και καταλήγει στην περιοχή των σφαγείων.

Το έργο αυτό έχει ήδη αρχίσει, έχουν τοποθετηθεί οι εξωτερικοί στύλοι και θα ολοκληρωθεί περίπου το Πάσχα. H δημοπρασία αυτή στοιχίζει 50 εκατομμύρια δραχμές.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού;

Η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού είναι σε εξέλιξη μετά την τελειοποίησή του. Δεν αποφύγαμε όμως και τα διάφορα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τον εργολάβο, όπου κηρύχτηκε έκπτωτος, από τη μία επειδή δεν ολοκλήρωσε το έργο που του είχε ανατεθεί και από την άλλη επειδή δεν παραδόθηκε μετά από έξι μήνες λειτουργίας, όπως ορίζεται κανονικά. Παράλληλα γίνεται μία νέα μελέτη για την κάλυψη του βιολογικού καθαρισμού, που έχει ως σκοπό την αποφυγή του θορύβου. Το επόμενο βήμα αφορά την άρδευση του ελαιώνα από τον βιολογικό καθαρισμό, μέσα από αγωγούς. Το πακέτο αυτό των μελετών θα ξεπεράσει τα τρίά δισεκατομμύρια δραχμές όπου θα προταθεί για την ένταξη στο ταμείο συνοχής, το οποίο χρηματοδοτεί τέτοια έργα σε τουριστικούς οικισμούς, όπως είναι και η Αράχωβα. Το ταμείο συνοχής είναι ένα ταμείο ανεξάρτητο από τους εθνικούς πόρους, όπου δέχεται υποβολή σχεδίων ανάπτυξης, σε ό,τι αφορά την ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση κ.α. αρκεί αυτά τα σχέδια να αιτιολογούνται σωστά και να είναι έργα παραγωγικά, δηλαδή να γίνονται σε σημεία όπου είναι αναγκαία να κατασκευασθούν, τα οποία κρίνονται ανάλογα με την ποιότητα των μελετών.

Ποιά είναι τα μέτρα που θα λάβετε ή έχετε λάβει για το φαινόμενο της λειψυδρίας, που χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονο;

Το θέμα έλλειψης νερού, είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία που πρέπει να κοιτάξουμε, γι' αυτό το σκοπό ξεκινήσαμε το καλοκαίρι, μία σειρά από γεωτρήσεις στο Λιβάδι του Παρνασσού. Η μία απ' αυτές ήταν πολύ αποδοτική και έχει συνταχτεί μελέτη για την αξιοποίησή της.

Η μελέτη αφορά τη δημιουργία μιας δεξαμενής στο χώρο της γεώτρησης, ηλεκτροδότηση και εξοπλισμό ανάλογο, για την υδροδότηση της περιοχής του Λιβαδιού και της Αράχωβας. Πιο συγκεκριμένα θα γίνει ένα δίκτυο από τη δεξαμενή της γεώτρησης έως την θέση Γούπατα για την υδροδότηση του Λιβαδιού και υπόγειο δίκτυο από τη δεξαμενή της γεώτρησης έως την δεξαμενή που θα κατασκευασθεί στη θέση Λεγκερίσσος, για τις ανάγκες της Αράχωβας. Επίσης θα κατασκευασθεί και νέος δρόμος από του Γιώργη τη βρύση -περιοχή όπου έγινε και η γεώτρηση- έως τις καινούριες δεξαμενές. Η ίδια μελέτη προβλέπει και την αλλαγή των αμιαντοσωληνών στην περιοχή Μάνα.

Ακούσαμε τον τελευταίο καιρό ότι επιτέλους βρέθηκε κάποια λύση για το τεράστιο πρόβλημα ταυ παρκαρίσματος. Ποιες είναι οι ενέργειές σας για αυτό το θέμα;

Ένα άλλο βασικό θέμα, που μαστίζει το χωριό μας πάρα πολλά χρόνια , είναι το πρόβλημα του παρκαρίσματος. Έτσι μετά από πολλές επαφές βρέθηκε κάποιος χώρος και συμφωνήσαμε με τους ιδιοκτήτες, για την αγορά ενός οικοπέδου. Η τιμή μονάδας έχει ορισθεί και υπολείπεται να υπογραφούν τα προσύμφωνα αγοράς.

Το κτίριο θα αποτελείται από τέσσερις υπόγειους ορόφους όπου θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν 350 οχήματα.

Επίσης θα υπάρχει συνεδριακός χώρος δυναμικότητας 500 ατόμων, διάφοροι εκθεσιακοί χώροι και αίθουσες που θα χρησιμοποιούνται για εκδηλώσεις του Δήμου και των πολιτών. Ακόμη θα κατασκευασθεί και μια μικρή πισίνα προς εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.

Mια από τις παραμελημένες περιοχές της Αράχωβας είναι η περιοχή της Καγίταινας η οποία βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού μας. Έτσι αποφασίσαμε την κατασκευή δρόμου, προς την εξυπηρέτηση όλων μας και παράλληλα κάναμε μια δημοπρασία της τάξεως των δέκα εκατομμυρίων δραχμών για να συγκεντρωθούν τα λύματα στον βιολογικό καθαρισμό.

Επίσης έχει κατασκευασθεί μια δεξαμενή για τα όμβρια νερά, προς εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων για το πότισμα των ζώων τους στη θέση Σκληβνίτσα.

Στα πλαίσια της Ολυμπιάδας ο Δήμος μας υποβάλλει ένα σχέδιο κατασκευής ενός κλειστού γυμναστηρίου με κερκίδες όπου θα διεξάγονται αγώνες βόλεϊ, μπάσκετ και οποιοιδήποτε άλλοι αγώνες που γίνονται σε κλειστό χώρο. Πρέπει να πούμε ότι βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, γιατί είναι από τα λίγα έργα που είχαν τεκμηριωθεί με τον τρόπο που ζητούσε η Γενική Ομοσπονδία Αθλητισμού η οποία μας διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει η κατασκευή του στην περιοχή Μ.Ο.Μ.Α.

Υπάρχουν σχέδια για την ανάπτυξη της περιοχής του Παρνασσού;

Ένα άλλο πολύ βασικό θέμα είναι η ανάπτυξη του Παρνασσού και της ευρύτερης περιοχής του. Έτσι επειδή η Αράχωβα από μόνη της δεν θα μπορούσε να αναπτύξει ένα πλήρη σχεδιασμό για την ανάπτυξή του, γι' αυτό μαζί με τους οκτώ δήμους που περιβάλλουν τον Παρνασσό (Δελφούς, Γραβιά, Πολύδροσο, Αμφίκλεια, Τιθωρέα,

Δαύλεια, Δίστομο), δημιουργήσαμε έναν σύνδεσμο και προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε μια μελέτη, μέσα από την οποία είναι δυνατόν να αντλήσουμε πόρους, για να κατασκευαστούν έργα υποδομής στον Παρνασσό, τα οποία θα ωφελήσουν κατά κύριο λόγο την Αράχωβα και μετά τους άλλους δήμους.

Κυρίως μαζί με τους δήμους της Δαύλειας και του Δίστομου έχουμε υποβάλλει μία πρόταση, για την κατασκευή ενός βιοτεχνικού πάρκου στην περιοχή του Διστόμου. Στο πάρκο αυτό θα συγκεντρωθούν πολλές βιοτεχνίες όπως η σιδηρουργία, ξυλουργία κ.α. έτσι θα δοθεί κάποια οικονομική ώθηση για να λυθούν τα προβλήματα απασχόλησης που έχουν οι δήμοι μας, αλλά και να δώσουν κάποιες διεξόδους στους δικούς μας βιοτέχνες αλλά και των άλλων περιοχών.

Ο δήμος μας σε συνεργασία με τον ελαιοπαραγωγικό συνεταιρισμό προχωράει στην υλοποίηση ενός σχεδίου, που αφορά την τυποποίηση του λαδιού ώστε το αρίστης ποιότητας λάδι, που παράγουμε μέχρι σήμερα, να συσκευάζεται και να πωλείται στα καταστήματα σε μικρές συσκευασίες προς όφελος των παραγωγών.

Εάν θέλουμε πραγματικό να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της Αράχωβας, θα πρέπει ο Δήμαρχος να μη σκέφτεται μόνο την υστεροφημία του την άμεση αλλά και την απώτερη, δηλαδή να σκέφτεται να κάνει έργα υποδομής και όχι έργα «βιτρίνας», φτιάχνοντας πρώτα τα θεμέλια σωστά και γερά και εφόσον ολοκληρωθεί το έργο τότε θα είμαστε στη θέση να κρίνουμε αυτό το έργο. Πρέπει να σκεφτούμε ότι η Αράχωβα βρίσκεται σ' ένα σημείο ραγδαίας ανάπτυξης, η προσέλευση των τουριστών είναι τέτοια που αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να κρατήσουμε όλον αυτό τον κόσμο θα έχουμε το παράδειγμα των Δελφών.