Make your own free website on Tripod.com

Υποδοχή

του Ιερού Λειψάνου

«Το Σάββατο 21 Απριλίου και ώρα 7:30 μ.μ. με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατανυκτικότητα τιμήθηκε η έλευση του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου από την Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.

Το ιερό αυτό κειμήλιο συνόδεψαν από το Άγιο Όρος μέχρι το χωριό μας ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος και οι σεβαστοί πατέρες Φιλόθεος και Διονύσιος.

Κατά την υποδοχή -όπου ο χώρος της υποδοχής ήταν η πλατεία Τροπαίων-παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, οι δύο ιερείς του χωριού μας, η Ελληνική Αστυνομία καθώς και πλήθος κόσμου.

Στην συνέχεια αφού απέδωσε τιμές το άγημα του Ελληνικού Στρατού και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ξεκίνησε η συνοδεία του ιερού λείψάνου με μυροφόρες και το άγημα του Ελ. Στρατού μέχρι την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Κατά την διάρκεια της πομπής το πλήθος έραινε με άνθη το χαριτόβρυτο κειμήλιο ενώ ο δρόμος ελεύσεως ήταν στρωμένος με δάφνες. Το ιερό λείψανο του Αγίου Γεωργίου έμεινε στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μέχρι τις 26 Απριλίου και φρουρούταν από Αραχωβίτες με τοπικές παραδοσιακές ενδυμασίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Αποστολόπουλος διέθεσε το ελικόπτερό του για την μεταφορά του ιερού λείψάνου απ' την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στον τόπο μας.»

Αποχαιρατισμός

του Ιερού Λειψάνου

Αποχαιρετούμε την αγαπημένη προστατευόμενη του Αγίου Γεωργίου, την δοξασμένη Αράχωβα. Μέσα στο τελευταίο πενθήμερο, που ζήσαμε κοντά σας, καταλάβαμε καλά όσα ακούσαμε και διαβάσαμε για τη «νύφη του Παρνασσού». Πιστεύουμε ότι ούτε το κατόρθωμα του 1826 θα δόξαζε τον τύπο ούτε παμπάλαια έθιμα θα διατηρούνταν με γιορτές κάθε 23η Απριλίου, αν ένας φιλότιμος φίλος και προστάτης δεν αντάμειβε την αφοσίωση σ' αυτόν, των ανθρώπων αυτής της γης. Γενεές γενεών μπροστά από την τωρινή έβλεπαν στο πρόσωπο του καβαλάρη Μάρτυρα τον αφέντη και αδελφό συνάμα, που δεν προδίδει την κληρουχία του, τον λαό δηλαδή που του έλαχε κληρονομιά, επειδή ούτε τον Χριστό πρόδωσε. Έτσι, αν έμεινε πιστός στον παντοκράτορα Θεό, πολύ ευκολότερα κάνει το ίδιο για χάρη ανθρώπων που «πίνουν νερό στο όνομά του». Πιστεύουμε ακόμα ότι το θάρρος του Αγίου Γεωργίου προς τον Θεό φέρνει και τούτο τον καρπό: απαράλλαχτη μεταβιβάζεται η εμπιστοσύνη στην ακαταμάχητη ισχύ της προστατευτικής παρουσίας του, σε κάθε αραχωβίτικη γενιά, όπως κληρονομείται το αίμα και κάθε φυλετικό χαρακτηριστικό από παππού και πατέρα σε γιο και εγγονό. Με αυτές τις διαπιστώσεις νιώθουμε διπλά ικανοποιημένοι που ήρθαμε συνοδοί του Αγίου Λειψάνου προς εσάς. Ωφεληθήκαμε πραγματική επειδή εμπλουτίστηκε η δική μας ιδιαίτερη σχέση με τον Άγιο Γεώργιο από την εμπειρία της δικής σας ιδιαίτερης σχέσης μαζί του και επιπλέον επειδή, απλά, μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε για λίγο ανάμεσα στους εν τώ κόσμω αδελφούς μας.

Για όλα αυτά σας ευχαριστούμε: Ευχόμαστε η ανάμνηση της επισκέψεως του Αγίου Λείψάνου εδώ να μας κρατήσει για πάντα ενωμένους πνευματικά τόσο αναμεταξύ μας όσο και με τον αφέντη Αι-Γιώργη. Αμήν!

Μοναχός Φιλόθεος

 

Ευχαριστώ τον Κύριο και τον Θεό μας Ιησού και τον μάρτυρα Του, τον τρανό Γεώργιο, τον αφέντη της «νύφης του Παρνασσού», της γραφικής και φιλόξενης Αράχωβας, επειδή αξιώθηκα να γνωρίσω την θέρμη της αγάπης του λαού προς έναν Άγιο, τον Αι-Γιώργη, τούτο το πενθήμερο που γιορτάζεται η μνήμη του σα να γίνεται γάμος του παλιού καιρού. Οι Αραχωβίτες επιμένουν να γιορτάζουν τον Άγιό τους σαν να τιμούν το πιο αξιολάτρευτο πρόσωπο. Δεν είναι απλή ευλάβεια, είναι ζήλος που μπορεί να αγγίξει τα όρια του φανατισμού. Πολύ χρώμα από παραδοσιακό επαρχιώτικο πανηγύρι με πυρήνα το Ιερό Λείψανο του Αγίου που κομίσαμε από τη Μετάνοιά μας, το «κουτλουμούσι». Ευχόμαστε η ανάμνηση της σωματικής παρουσίας του Αι-Γιώργη να συμβάλλει για πολλά χρόνια στο να πραγματοποιούν οι Αραχωβίτες το πανηγύρι τους ανάλλαχτο με το φετινό και τα παλαιότερα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Σύλλογο φίλων Αγίου Όρους της κωμόπολης, γιατί έβαλαν καρδιά και όλες τους τις δυνάμεις να καθίσει σε θώκο περίλαμπρο το Ιερό Λείψανο και εμείς να νιώσουμε σαν το σπίτι μας.

Δόξα τω Θεώ.

Μοναχός Διονύσιος

 

Σύλλογος των φίλων του Αγίου Όρους

 

Ο Σύλλογος των φίλων του Αγίου Όρους « Άγιος Μάξιμος ο Καυσοκαλυβίτης», ο οποίος δραστηριοποιείται δύο χρόνια τώρα στην Αράχωβα, κύριο στόχο έχει σύμφωνα με το καταστατικό του, μέσα από τον σωστό τρόπο προσέγγισης, να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της ιεράς Κοινοπολιτείας του Αγιωνύμου Όρους και των κατοίκων της Αράχωβας, ακόμη δε και εκείνων που αδυνατούν για διάφορους λόγους να μεταβούν εκεί.

Να δώσει έτσι την δυνατότητα στα μέλη του αλλά και σε όσους άλλους το επιθυμούν, να γνωρίσουν τους πνευματικούς θησαυρούς και τις παρακαταθήκες της γνήσιας Ορθόδοξης Παράδοσής μας, κυρίως όμως τον πραγματικό θησαυρό του Αγίου Όρους που είναι οι αγωνιζόμενοι πατέρες στο περιβόλι της Παναγιάς, ώστε να ενισχυθούν πνευματικά και να βιώσουν εντονότερα την Μυστηριακή Ζωή της Εκκλησίας μας.

Η ευλογία που βιώνουμε τις ημέρες αυτές να έχουμε κοντό μας το ιερό Λείψανο του Προστάτου μας Αγίου Γεωργίου, αποτελεί υλοποίηση ενός από τους στόχους του συλλόγου μας.

Μόλις πληροφορηθήκαμε την πρόθεση των πατέρων της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, όπου φυλάσσεται το ιερό αυτό Θησαύρισμα, να το τιμήσουν προστατεύοντάς το με αργυρή λειψανοθήκη, δραστηριοποιηθήκαμε, ώστε να αποτελέσει για τα μέλη του Συλλόγου μας και τις οικογένειές τους ιδιαίτερη ευλογία να αναλάβουν την δαπάνη της φιλοτέχνησής της.

Η πρωτοβουλία αυτή ευαισθητοποίησε και πολλούς ακόμη συντοπίτες μας αλλά και άλλους που τυχαία πληροφορήθηκαν το γεγονός, ώστε σε σύντομο χρονικά διάστημα να συγκεντρωθεί με συγκινητική προθυμία το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για την φιλοτέχνηση της αργυρής λειψανοθήκης, που αποτελεί έργο τέχνης, εφάμιλλο των Βυζαντινών κληροδοτημάτων του Αγίου Όρους.

Η ανιδιοτελής αυτή ενέργεια που πηγάζει από τη βαθιά πίστη των Αραχωβιτών στον Τριαδικό Θεό και την ευλάβεια στον Προστάτη τους Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο, συνέδεσε για πάντα την Αράχωβα με μια από τις παλαιότερες Ιερές Μονές του Αγίου Όρους με υπερχιλιετή ιστορία, την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.

Ο Άγιος Γεώργιος, που η παρουσία του σκέπασε προστατευτικά την πόλη μας, βοήθησε να ξεπεραστούν και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που αναπάντεχα ορθώθηκαν κατά την διαδικασία μεταφοράς του Ιεροί Αυτού Λείψάνου από το Άγιο Όρος στην Αράχωβα. Μόνο σε θαύμα μπορεί να αποδοθεί η υπερνίκηση των εμποδίων που παρουσιάστηκαν.

Το χαριτόβρυτο αυτό κειμήλιο, το οποίο υποδέχτηκε στην πόλη μας πριν από έξι μέρες πλήθος πιστών με την πρέπουσα Βυζαντινή μεγαλοπρέπεια αποχαιρετούμε με βαθιά συγκίνηση, έχοντας κρατήσει στην ψυχή μας τη γαλήνη που μας χάρισε η Χάρη του Αγίου μας και η Ευλογία των αγιορειτών πατέρων που το συνοδεύουν.

Νιώθουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιερώνυμο που ενέκρινε και διαβίβασε το σχετικό αίτημα του Συλλόγου μας προς την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.

Ευχαριοτούμε ιδιαιτέρως, τον Γέροντα της εν λόγω Ιεράς Μονής, Πσνοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κύριο Χριστόδουλο, που αποδέχτηκε το αίτημά μας καθώς και τους σεβαστούς πατέρες Φιλόθεο και Διονύσιο που εκτός από τη σωματική κόπωση ανέλαβαν και τη βαρύτατη ευθύνη της συνοδείας του Ιερού Λείψάνου στον τόπο μας.

Ευχαριστούμε επίσης θερμά και τον εκλεκτό φίλο της Αράχωβας κύριο Γεώργιο Αποστολόπουλο που διέθεσε δωρεάν το ελικόπτερο του «Ιατρικού Κέντρου Αθηνών» για να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του Ιερού Λειψάνου και των πατέρων από το Άγιο Όρος στην Αράχωβα και μάλιστα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Επιπλέον ευχαριστούμε:

Όλους που με οποιονδήποτε τρόπο βοήθησαν και συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της Τελετής της Υποδοχής του Ιερού Λειψάνου.

Όσους προθυμοποιήθηκαν να συμμετάσχουν με παραδοσιακή φορεσιά στην τιμητική φύλαξη του Ιερού Λειψάνου μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Ευχαριστούμε και τους επιτρόπους του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου για τις πολύωρες υπηρεσίες που προσέφεραν.

Τελειώνοντας, ευχόμαστε η χάρις του Προστάτου μας Αγίου Γεωργίου να σκέπει την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Μάξιμος ο Καυστοκαλυβίτης»

Ευστάθιος Ρέββας.